El passat diumenge 10 de març, es celebrava la VII JORNADA DE L’ESPORT FEMENÍ a la ciutat de Girona. Més de vint esports diferents es podien aprendre i practicar de la mà d’entrenadores i ex-esportistes d’èlit. Un repte emocionant i divertit que cada any guanya participants i voluntaries.

Entre els organitzadors, l’Ajuntament de Girona, la Diputació i alguns altres patrocinadors i entitats que donaven suport a la diada, enguany també ens hi sumàvem els psicòlegs de l’esport. Des del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, delegació de Girona, es van organitzar activitats de camp amb grups d’esportistes, per ensenyar-los i entrenar les eines de gestó emocional i d’atenció en la tasca, que sovint són la clau per poder aprendre.

També es van repartir tríptics informatius per donar a conèixer més informació de la tasca del psicòleg de l’esport com una figura annexa a l’entrenador i a la resta d’agents esportius (pares, esportista, tècnics, àrbitres,..) i que pot oferir recolzament pel que fa tant als factos psicològics que influeixen en la pràctica esportiva (motivació, activació, atenció/concentració, gestió de la competitivitat, dels pensaments, comunicació, auto-confiança, lideratge,.., com dels efectes derivats d’aquesta, i en general els responsables d’entrenar el que anomenem «força mental».

Aquí us deixem alguns dels aspectes que el psicòleg treballa amb l’esportista:

  • Eines per aconseguir una bona adherència a l’entrenament. 
  • Orientació motivacional adequada. 
  • Recursos per a la gestió emocional durant l’activitat esportiva (pors, emocions fluctuants, pensaments adequats, ..) o en casos de bloqueig o nervis en competició, per canvis de conducta en entrenament o competició, …
  •  Definir/ planificar objectius
  • Tècniques de millora de la concentració, l’atenció, la motivació, la tolerància al cansament, la constància, etc.
  • Treballar la recuperació de lesions
  • Millorar la comunicació/ coordinació dins l’equip i amb els altres agents esportius (família, entrenador, club, ..)
  • Cohesionar el grup

 

Comparteix
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn