PSICOLOGIA DE L'ESPORT
"El màxim rendiment només s'aconsegueix des de la llibertat" Daniel Goleman
Els serveis que s'ofereixen ajuden a l'esportista a desenvolupar el seu màxim potencial.
La psicologia de l'esport intervé en les diferents etapes esportives: Iniciació, Tecnificació i Alt rendiment. Iniciem l'esport jugant i educant en valors, i mentre juguem i gaudim, aprofitem el potencial educatiu que se'ns ofereix, per transmetre valors personals i socials. Adquirir hàbits, sentit crític i consciència, són alguns dels aprenentatges que ens ajudaran a formar-nos com esportistes.
Si ens plantegem l'esport com un procés on l'objectiu és no parar de créixer, serà clau l'entrenament COS-MENT.
La funció del psicòleg en l'esport és arrodonir la salut física de l'esportista amb el BENESTAR MENTAL, i mitjançant aquest equilibri, permetre un millor aprenentatge i rendiment.
En aquesta línia, la intervenció que es realitza s'orienta en ensenyar a l'esportista els recursos psicològics necessaris per ser més competitiu i fer un pas significatiu en la millora del seu creixement.
Es pot treballar en dues línies: els entrenaments, perquè aquests siguin millors i més profitosos, i en el que més estressa els esportistes, l'afrontament de la competició. També en moments de baix estat d'ànim o per conflictes interns que produeixen bloqueig en l'esportista, sigui en l'entrenament o la competició.
Altres funcions que també realitza el psicòleg són: donar recolzament al cos tècnic en la gestió de la comunicació efectiva dels entrenadors amb els esportistes, atenció als pares, fent xerrades en matèria de rols, valors, pautes per ajudar els seus fills, a arbitres, en gestió emocional, de lideratge, o bé al club per qüestions internes de prevenció de desajustaments entre els joves, de pautes de conducta, d'equip,... etc.
La prevenció i la recuperació de lesions, així com la prevenció del dopatge també són factors a tenir en compte ja que les variables psicològiques hi tenen molt a veure.